Julstök i köket

Sitter och skriver in olika julrecept från Leila Lindholms program Leilas Jul. Bla mandlar från Barcelona, cornflakes crisps m.m. Dem verkar underbart goda. Ett måste till jul.
Förra årets favorit-julgodis bland alla folk i Sverige var ju Rocky Road. Dem gjorde jag själv också...dem va riktigt goda!
De varade riktigt länge också, så det passade perfekt att ta en bit till kaffet efter julen. Mums.
Lägger upp recepten på alla jag nämnde. Ifall ni är intresserade att göra något av det. =)

Cornflakes Crisps

100 g ljus mjölkchoklad
1 block (250 g) nougat
1 burk (350 g) nutella
1 l cornflakes
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %

1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.
2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.
3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.
4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.
5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.
6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).

Leilas mandlar från Barcelona

1 dl sötmandlar
2/3 blocknougat, a 250 g
1 ½ msk mald kanel
1 ½ msk kakao av hög kvalitet

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rosta mandlarna på en plåt i cirka 10 minuter. Låt dem svalna.

3. Blanda kanel och kakao i en liten skål.

4. Rulla in dem i ett tunt lager nougat och rulla mandlarna i kakaoblandningen.

5. Ställ mandlarna i kylen och servera dem kylda.


Rocky Road

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

1.
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.




 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0